Günümüzde, satın alma profesyonelleri, süreci düzene sokmak ve veri akışını artırmak için yeni hamleler yaparken, maliyet düşürme, tedarik zincirinin sürekliliği ve satın almada daha çevik yaklaşımlar konusunda giderek artan bir baskıyla karşı karşıya.
Kurulu ve yıllarca oturmuş sistemleri dijitale çevirmek elbette kolay bir süreç değil ancak kurumlar kendilerini çağa ayak uydurmaya adadıkları takdirde, dijitalleşmenin sayısız getirilerinden faydalanarak daha emin bir geleceğe adım atacaklardır.
Dijital satın almanın sayısız avantajlarından en önemli 4 tanesini inceleyebiliriz ve bu sayede bu değişikliğin neden gerekli olduğunu ve rekabet dünyasında kurumları ne şekilde öne taşıyabileceğini görebiliriz.
1- Tercihleri Karşılama
Tedarik stratejisine daha fazla dijital öğe eklemek, ilgili tarafların hizmet verdiği kişilerin tercihlerine adapte olmasını kolaylaştırır. Yapılan anketlerde, artık çoğu alıcının alışverişlerini dijital yolla yaptığı ortaya çıkmıştır. Bu araştırmalar sonucunda en iyi tedarikçilerin müşteri deneyimlerinin takibini yapan kurumlar olduğu ortaya konmuştur.
2- Çevrimiçi Alışkanlığına Uyum
Pek çok satın alma uzmanı son zamanlarda tedarikçileriyle yalnızca çevrimiçi olarak etkileşime girmeye alıştı. Artık çoğu kimse eski usul telefon görüşmeleri planlamak ya da fiziksel satın almaya başvurmak istemiyor.
B2B alıcıların 2012 yılında yaptıkları bir ankete göre, %87'lik bir kesim mükemmel bir e-ticaret deneyimi sunan tedarikçilerle işbirliği için artık daha fazla para ödeyecek. Bu bulgu, satın alma süreçlerini dijitalleştirme planlarına kullanıcı dostu bir web sitesinin dahil edilmesinin bir tedarikçinin kârına yardımcı olabileceğini öne sürüyor.
3- Takip Otomasyonu
Satın alma departmanları dijitalleşmeye yatırım yaptığında, aynı zamanda işlemleri otomatikleştirmek için de fırsatların kapısı açılıyor. İstatistikler, kalite sorunlarının %85'inin malzeme ve süreç kusurları nedeniyle oluştuğunu göstermektedir. Tedarik uzmanları, mevcut tıkanıklıkları tespit edebilir ve otomasyonun bunları nasıl çözeceği veya önemli ölçüde iyileştirebileceği konusunda araştırmalar yapabilir. Her adımda dijitalleştirilebilecek bir otomasyon sistemi kuruma, müşteri ilişkisi, tedarikçi ilişkisi ve üretim alanlarında hem zamanın verimli kullanılmasını sağlayacaktır hem de kurumu gereksiz yatırım ve harcamalardan kurtaracaktır.
4-Para ve Zaman Kazanma
Diğer başlıklarda da görüldüğü gibi aslında her adımdaki dijitalleşme kuruma para ve zaman kazandırmaktadır. Eski usül yürütülen tüm süreçlerin dijitalleşmesi tüm ilişkilerin basit teknolojik çözümlerle minimuma indirgenmesi ile harcanan zamanın kurum yararına başka çalışmalara yöneltilmesini sağlayabilir. Bu durum çalışan performanslarının da artmasını sağlayacaktır.
Tedarik işlemlerinizi dijitale aktarmak, yinelenen görevleri otomatikleştirmeye, verimliliği artırmaya ve maliyetleri düşürmeye yardımcı olur. Kurum sahiplerine, günlük karar alma süreçlerini desteklemek için verilerden gerçek zamanlı bilgiler sunar.
Alıcı ve tedarikçi etkileşimlerini geliştirir ve tedarik zinciri aracılığıyla daha iyi işbirliği sağlar. Tüm bunlar satın alma yönetimi sürecini kolaylaştırıp değerli kaynakları serbest bırakma, kurum içi aşırı yüklenmeye neden olan hataları azaltma veya basitçe daha azıyla daha fazlasını yapma fırsatı verir.
Merhaba,
Satın alma ve satış profesyonelleri için Taahhüt Blog yayında! Ticaret, stratejik satın alma ve e-ihale dünyasından bilgiler, yenilikler, haberler ile sizinleyiz.
En Önemli 5 Satın Alma Metriği
DEVAMINI OKUMerhaba,
Satın alma ve satış profesyonelleri için Taahhüt Blog yayında! Ticaret, stratejik satın alma ve e-ihale dünyasından bilgiler, yenilikler, haberler ile sizinleyiz.
Gıda Tedarikindeki Riskler Nelerdir?
DEVAMINI OKU